måndag 22 september 2008

Gulaschgryta

Gulasch är en favorit som jag gör allt för sällan! Jag hittade en variant på det i senaste medlemstidningen från COOP som vi testade idag. Det blev lyckat, framför allt så gillade 2½-åringen det! Hon käkade 3 rätt så rejäla portioner! Recept efter viss modifikation efter vad som fanns hemma och vad vi äter följer nedan!

Gulaschgryta
500 g nötfärs
8 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
6 dl vatten
2 rågade krm spiskummin
2 tsk mejram
1 lagerblad
2 dl ajvar relish
salt 
peppar

Fräs färsen smaksatt med spiskumminet och den grovhackad lök. 
Skala och skär bitar av rotfrukterna och lägg i en gryta tillsammans med vatten, ajvar, lagerblad och mejram.
Ta över färs och lök till grytan.
Låt koka 15-20 minuter, smaka av med salt och peppar.

Jag serverade med matlagningsyoghurt och hembakt baguette.



söndag 21 september 2008

Kvällsfika med julföraning!

Jag hittade ett recept på Chai-te i någon tidning tidigare i veckan och ikväll var det så dags att testa det! Oj, vad gott det blev! En touche av julen kanske och jag vet inte om det är något för den med halsbränna, men säkert går ju receptet att modifiera lite så det passar alla!

Chai-te (2 stora glas)
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
1-2 tsk kardemummakärnor
5 dl vatten
1½ msk svart te
2 msk råsocker
2 dl lättmjölk

Koka upp kryddorna i vatten och låt koka i fem minuter.
Ta av kastrullen och tillsätt socker och teblad, låt dra i fem minuter.
Värm mjölken och vispa upp den till ett skum.
Dela upp teet i två muggar och toppa med mjölk.
Note to self: Ta mindre eller inget socker alls i nästa gång, det var rätt sött!


Servera tex som ovan med kladdkakemuffins och en clementin!

fredag 19 september 2008

Husmanskostresan

Vi gillar husmanskost här hemma. I går lagade jag därför Pitepalt. Kanske inte så väldigt GI-riktigt men va sjutton! De blev väldigt goda men på tok för lösa, jag borde ha haft i mer mjöl!

Pitepalt
10 potatisar
3-4 dl vetemjöl
1 msk salt
300 g sidfläsk

Tärna fläsket i små fina bitar.
Skala och finriv potatisen.
Ta över rivet i durkslag och pressa ut så mycket vätska det bara går!
Blanda med vetemjöl och salt.
Forma till bollar och peta in fläsk i varje boll.
Kokas i massor med saltat vatten i ca 1 timme.
Note to self: när jag haft i nog med mjöl, ta i lite till.. :)

Ät med lingonsylt och smör!

onsdag 17 september 2008

Keep it simple

Eller less is more? Jag skulle göra en snabb kycklingwok idag tänkte, med ett hungrigt barn, ett tjorvigt barn, ett stycke sambo på vift och själv var jag trött som en gris. Enklast möjliga mao. Jag fräste lite strimlad kyckling och sedan wokgrönsaker. Sa jag att jag var ensam med barnen? Något kom emellan så grönsakerna blev brända så det blev en kylraid och slutade med detta:



Keep-it-simple-wokgryta ala Yllet.
3 stora kycklingfileér
1 burk kokosmjölk (jag tog light)
1 röd paprika
1 gul lök
sockerärtor efter tycke och smak
en rejäl bit ingefära 
röd currypasta
1 lime
salt
Cashewnötter

Strimla och fräs kycklingen, lägg över i gryta. Slå över kokosmjölk, ta ner currypastan och pressa i limen. Riv ingefäran och lägg ner i grytan. Frär lök,paprika och sockerärtor och lägg ned i grytan precis innan det är klart. Salta lite. Servera med ris och strö över lite cashewnötter.

tisdag 16 september 2008

Vin

Jag får migrän av en del röda viner så jag håller mig oftast till säkra kort men ibland testar jag ju förståss för mig nya viner. Precis innan jag blev gravid för ett år sedan så fick vi ett par vinflaskor av ett par kompisar. Under min senaste graviditet så har den ena flaskan legat i matkällaren och T har fått stränga order om att den inte får drickas med vänner, för den ska jag vara med och dricka lite av! :) I lördags var det  så dags att för mig att för första gången på 13 månader dricka lite vin så T gick ner och hämta det. Lindemans Bin 50 Shiraz (2006).
Om det var gott? Jätte! :)

måndag 15 september 2008

Fläskfilégryta med fullkornsris

nej, fullkornscous cous blev det ju!
Förra veckan skulle jag laga något med fläskfilé, jag rotade runt i skafferi och kyl och det skulle nog kunna gå att få till något gott av detta.
Jag skivade 500g fläskfilé och fräste på detta. Vi hade några färska champinjoner som fick steka en stund tillsammans med lite sharlottenlök och sedan fick detta puttra tillsammans med köttet i lite cremé fraiche som jag kryddade med färsk rosmarin, dijonsenap, salt, peppar och lite sambal. Jag saknade något men kom inte på vad. Det är ju alltid lätt att fuska till lite mustighet med buljong eller fond men jag bestämde mig för VVF (våga vägra fond) och slog ännu ett getöga i kylen och hittade lite mango chutney som jag hade i. Det blev väldigt lyckat och jag kommer garanterat göra det igen.

Fullkornsriset då? Tja, det blev liksom aldrig klart så vi fick köra en snabbfix, fullkornscous cous! Gott att gucka ner i såsen! ;)

Yllet äter och dricker?!?!

Vad? Lite mat och bak och funderingar.
Varför? För att separera ut det lite från ylletfilosoferar. Och för att jag vill ha någonstans att skriva ned ovanligt (miss)lyckade expriment och skåpsraider!
Kommer det bli bra? Jamen såklart!
Kommer jag orka? Mer tveksamt. Men jag testar.