måndag 14 september 2009

Fläskfilé i sås med spagetti

Egentligen skulle jag gjort något med kycklingfilé idag. Det var vad jag tänkt. Men när vi kom hem strax efter fyra och skulle packa upp matpåsar, barnen skulle tvättas och få varsinn macka och det ringde precis så när jag väl kunde ens börja tänka mer seriöst på middagen så hade
1, jag ingen lust att börja tina kycklingfiléer, klockan var för mycket
2, jag ätit upp alla cashewnötter (!!)
Så istället blev det fläskfilén som hamnade under kniven. Jag skivade lök och fläskfilé och löt det sedan puttra i en sås på creme fraiche, dijonsenap, salt, peppar, 1 vitlöksklyfta, dragon och lite råsocker. Till detta åt vi spagetti och sallden glömde jag bort. Känns stabilt!

tisdag 8 september 2009

Fetafylld rulle med ratatouille

500 g nötfärs plattas
1 ägg
Rosmarinsalt och peppar
Platta ut färsen till en fyrkant,
200 g fetaost
Rosmarin
Läggs i mitten av plattan. Rulla ihop så gott det går till en rulle och lägg i ugnssäker form. 225 grader, 25 minuter (ca?) i ugnen.

Lök, vitlök, paprika, morötter hackas och fräses glansiga i lite olivolja. Tillsätt en burk konserverade tomater, idag hade jag Muttis hela plommontomater som jag tryckte sönder lite. Låt puttra. Krydda med lite salt, peppar, råsocker, balsamvinäger. Ta av från värmen och rör ner lite färska kryddor efter smak, jag hade i persilja och timjan,

Serveras ihop med potatis om man vill ha det.

Burksamlare

Så fort en glasburk blir tom här hemma så sköljs den ur och diskas frenetsikt för att kunna användas till. Ja. Vaddå? Senare. Jag har hela matkällaren full med tomma burkar. Och en del fyllda med lingon-, hallon- och jordgubbssylt, kokade av min mamma. Visst jag kokar ibland. Men jag vet inte. Det är som om jag inte litar på min egen kokning. Jag förväntar mig att det ska jäsa eller mögla eller sunka till på annat sätt? Jag fattar inte varför. Jag vet ju att bären jag använder är fräscha. Jag vet att jag gör rent allt ordentligt. Och ändå. Denna tvekan. Och alla dessa tomburkar.

Svenska Blossa? Eller?

Blossa, Absolut och Explorer ska dessa varumärken säljas?? Nu ägs ju iofs Vin&Sprit av Pernod Ricard men det känns mer personligt om de säljer varumärket Blossa? Hur blir det med formulan för glöggen undrar jag?? Kommer det bli någon form av "ny förbättrad formula"? Hjälp isf. Vad blir det härnäst?? Glögg med clementinsmak? Jaha. Oj. ;)

Pannkakor

Blev tipsade om Samskens pannkaksformel igår! Och gud så gott. Med pannkakor. Jag gillar pannkakor. Inte nutella kanske. Jag brukar ha antingen sylt och grädde, kanel och socker eller skivad banan till mina pannkakor. Som jag för övrigt gör på samma sätt som smasken, 1+1+2. (4 ägg, 4 dl mjöl, 8 dl mjölk. Lite salt, lite socker.). Vad har ni till era pannkakor? Har ni pannkakslagg? Inte jag. Men det kanske måste införskaffas? Kan önska mig en i julklapp! :)

Cannelloni

Åh. Vilken god mat jag åt igår! Jag hade köpt färska lasagneplattor utan och gjorde 2 olika fyllningar till cannelloni. Inte så extremt olika men lite grann. Jag delade upp en stor burk keso i två bunkar och i den ena hade jag utöver keson i en hackad lök, en hackad paprika, en riven morot och färsk basilika. Salt och peppar. I den andra byttan fick keson sällskap av basilika och rökt skinka (salt och peppar). Jag la sedan upp dem på en bädd (!!) av Mutti körsbärstomater som jag mosade lätt med en gaffeloch strödde över lite riven ost. Gratinerade i ugn i 20 minuter, 225 grader. Easy peasy!