måndag 17 november 2008

Livräddarmat

Varje hem har väl en maträtt att ta till när inget annat funkar. För oss är det spagetti och köttfärssås, vilket tom funkar en migrändag för mig!! Så idag, med en ögoninflamerad 2½-åring, en halvsjuk mamma och pappa passade det ypperligt. Jag måste säga att den blev väldigt lyckad idag! Just köttfärssås smakar ju olika varje gång jag lagar det. Men idag hade jag i lök, paprika, rårivvna morötter, passerade tomater, en slatt rödvin, salt m chilismak, vitlök och lite cayenne (så klart..! :)) och en buljongtärning.  Vad brukar du ha i din köttfärssås och vad har du för livräddarmat?

söndag 16 november 2008

Baconlindad rosmarinkyckling

En dag i vintras googalde jag på kyckling och hittade kanske världens godaste recept, tyvärr
minns jag inte var. Men efter att ha moddat det lite till att passa oss så ser det ut så här!

Baconlindad rosmarinkyckling

4 kycklingfileér
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad färsk rosmari
rivet skal av 1 citron
1/2 tsk svar
tpeppar
1 tsk flingsalt med rosmarinsmak
1 pkt ekologiskt bacon
1 purjolök 
2 dl Milda Mini (den lila med 4% fett)
några kvistar rosmarin

Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, rosmarin, citronskal, peppar och hälften av saltet. Fyll kycklingfiléerna och vik ihop dem. Rulla bacon runt. Bryn kycklingen runt om, börja med skarven nedåt. Skiva purjolöken och fräs i en kastrull. Tillsätt grädde och resten av saltet. Låt koka ihop ca 5 min. Häll i en smord ugnssäker form och lägg på kycklingen. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Garnera med rosmarinkvistar. Servera med ris.


fredag 14 november 2008

Kryddiga färsbollar med ugnsrotfrukter

Kryddiga färsbollar
400 g ekologisk nötfärs
1 ekologiskt ägg
spiskummin
cayennepeppar
chili&lime krydda (Santa Marias)
½ vitlöksklyfta
salt
peppar

Forma 8 bollar och fräs på i varm stekpanna, stek färdigt i ugnen.

Jag rostade potatis och morötter i ugnen till och hade gjort en raita till.

Raita
2 dl ekologisk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
½-1 dl hackad gurka
salt & peppar

torsdag 6 november 2008

Fisksoppa med timjanbaguette

Mmmm! Mustig och god och matig. 

Yllets goda fisksoppa
4-6 portioner

Fräs i lite matfett: 
1 fänkål 
2-3 morötter 
1 gul lök 
1-2 klyftor vitlök 

Tillsätt: 
33 cl vitt matlagningsvin 
3-4 dl hönsbuljong 
1 lagerblad 
2 burkar krossade tomater 
Färsk timjan 
sambal oelek 
Färsk basilika 
Låt koka i ca. 20 min 

Tillsätt: 
3 dl grädde (Mildas 4%)
400 g Hoki
(ev. räkor)

Låt koka i ca. 10 min

Vi åt den med nybakt baguette som jag bakade in lite färsk timjan i. Kändes väldigt genomtänkt och gott!