tisdag 24 november 2009

Saffranskyckling

500 g kycklingfilé
1 purjolök
3 rejäla klyftor vitlök
matlagningsgrädde
1 pkt saffran
salt
peppar
lite pressad citron
ev lite råsocker

Strimla purjolök och skiva vitlök. Fräs upp och lägg över i kastrull. Strimla och fräs på kyckling och lägg i kastrullen. Slå över ett paket matlagningsgrädde och saffran. Salta, peppar och skätt över ett uns pressad citron. Ät med pasta eller ris. Väldigt gott! :)

tisdag 27 oktober 2009

Delrapport

Undrar ni kanske hur det går med projektet: "äta upp det vi har hemma utan att köpa nytt"?
Över förväntan! Skulle jag vilja säga. Iofs har jag inte uppfunnit några nya kulinariska rätter men har kunnat få fram:
- god fullvärdig gryta md ris
- köttfärslimpa med ugnsrostade rotisar
- plättar/pannkaka
- pitepalt
- biffstroganoff och ris + fullkornsbulgur
- spagetti&köttfärs (här fuskade jag och köpte färs. :( Vi var på väg hem från Hälsingland, hade pkt bil i 6,5h och jag visste inte vad vi hade hemma. Men jag sonade det med att hacka egna tomater till!)
- fisksoppa med bröd.
- lövbiff med sambalsås och pasta.

Jag är nöjd. Vi hade en paus på 3 dagar mitt i (bortresta) och jag känner att jag snart vill ha kyckling men vi har ingen. Vi har mest nötkött..!

måndag 19 oktober 2009

Projekt.

Jag tänker mig två projekt:
1, att baka allt bröd som går åt under en månad. (inte just precis denna månad kanske, men snart. men inte i december för då är det ju vörtdags. hum. ok. snart då!!)
2, denna vecka ska jag ha skafferi/kyl/frysrensning. Bara köpa typ mjölk, yoghurt och så måste jag få fylla på med lite grönsaker tror jag. Se vad jag hittar på! Jo, jag såg en repris på Nicklas Mat igår.. :)

måndag 14 september 2009

Fläskfilé i sås med spagetti

Egentligen skulle jag gjort något med kycklingfilé idag. Det var vad jag tänkt. Men när vi kom hem strax efter fyra och skulle packa upp matpåsar, barnen skulle tvättas och få varsinn macka och det ringde precis så när jag väl kunde ens börja tänka mer seriöst på middagen så hade
1, jag ingen lust att börja tina kycklingfiléer, klockan var för mycket
2, jag ätit upp alla cashewnötter (!!)
Så istället blev det fläskfilén som hamnade under kniven. Jag skivade lök och fläskfilé och löt det sedan puttra i en sås på creme fraiche, dijonsenap, salt, peppar, 1 vitlöksklyfta, dragon och lite råsocker. Till detta åt vi spagetti och sallden glömde jag bort. Känns stabilt!

tisdag 8 september 2009

Fetafylld rulle med ratatouille

500 g nötfärs plattas
1 ägg
Rosmarinsalt och peppar
Platta ut färsen till en fyrkant,
200 g fetaost
Rosmarin
Läggs i mitten av plattan. Rulla ihop så gott det går till en rulle och lägg i ugnssäker form. 225 grader, 25 minuter (ca?) i ugnen.

Lök, vitlök, paprika, morötter hackas och fräses glansiga i lite olivolja. Tillsätt en burk konserverade tomater, idag hade jag Muttis hela plommontomater som jag tryckte sönder lite. Låt puttra. Krydda med lite salt, peppar, råsocker, balsamvinäger. Ta av från värmen och rör ner lite färska kryddor efter smak, jag hade i persilja och timjan,

Serveras ihop med potatis om man vill ha det.

Burksamlare

Så fort en glasburk blir tom här hemma så sköljs den ur och diskas frenetsikt för att kunna användas till. Ja. Vaddå? Senare. Jag har hela matkällaren full med tomma burkar. Och en del fyllda med lingon-, hallon- och jordgubbssylt, kokade av min mamma. Visst jag kokar ibland. Men jag vet inte. Det är som om jag inte litar på min egen kokning. Jag förväntar mig att det ska jäsa eller mögla eller sunka till på annat sätt? Jag fattar inte varför. Jag vet ju att bären jag använder är fräscha. Jag vet att jag gör rent allt ordentligt. Och ändå. Denna tvekan. Och alla dessa tomburkar.

Svenska Blossa? Eller?

Blossa, Absolut och Explorer ska dessa varumärken säljas?? Nu ägs ju iofs Vin&Sprit av Pernod Ricard men det känns mer personligt om de säljer varumärket Blossa? Hur blir det med formulan för glöggen undrar jag?? Kommer det bli någon form av "ny förbättrad formula"? Hjälp isf. Vad blir det härnäst?? Glögg med clementinsmak? Jaha. Oj. ;)

Pannkakor

Blev tipsade om Samskens pannkaksformel igår! Och gud så gott. Med pannkakor. Jag gillar pannkakor. Inte nutella kanske. Jag brukar ha antingen sylt och grädde, kanel och socker eller skivad banan till mina pannkakor. Som jag för övrigt gör på samma sätt som smasken, 1+1+2. (4 ägg, 4 dl mjöl, 8 dl mjölk. Lite salt, lite socker.). Vad har ni till era pannkakor? Har ni pannkakslagg? Inte jag. Men det kanske måste införskaffas? Kan önska mig en i julklapp! :)

Cannelloni

Åh. Vilken god mat jag åt igår! Jag hade köpt färska lasagneplattor utan och gjorde 2 olika fyllningar till cannelloni. Inte så extremt olika men lite grann. Jag delade upp en stor burk keso i två bunkar och i den ena hade jag utöver keson i en hackad lök, en hackad paprika, en riven morot och färsk basilika. Salt och peppar. I den andra byttan fick keson sällskap av basilika och rökt skinka (salt och peppar). Jag la sedan upp dem på en bädd (!!) av Mutti körsbärstomater som jag mosade lätt med en gaffeloch strödde över lite riven ost. Gratinerade i ugn i 20 minuter, 225 grader. Easy peasy!

lördag 15 augusti 2009

Het kycklingpaj

Denna paj är såååå god! En alternativ till fredagstaco´s! :)

Pajdeg (3,5p/port)

1 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
125 g Kesella 1%
25 g flytande margarin
2-3 msk vatten
1 krm salt
Blanda samman till en smidig deg. Låt vila i kyl ca 30 minuter och förgrädda sen i 7-10 minuter i 225 grader.

Fyllning (3p/port):
2 msk jalapeños
1/2 grillad kyckling el kycklingfilé
1 gul lök hackad
150 g färska champinjoner
125 g Philadelphiaost , Light
1/2 burk chunky salsa (jag tog medium)
40 g riven ost, 12%

Rensa kycklingen (eller strimla filéen) och bryn sedan kyckling,lök och champinjoner. Tillsätt salsa och Philadelphiaosten. Rör om ordentligt. Bred ut jalapeños i pajskalet och lägg över röran. Strö över osten och grädda i 10-15 minuter.

Detta ger 4 portioner!

tisdag 11 augusti 2009

Stekt ris

Vi hade en hel del kokt ris kvar sedan gårdagens middag och så värst sugen på micrat ris var jag inte så jag försökte mig på en variant av stekt ris till våra kycklingfileér idag.
Jag fräste en hackad lök och en skivad vitlöksklyfta i lite olivolja. Sedan tillsatte jag överblivet ris (massor) samt en näve ärtermajspaprikamix. Kryddade med salt, peppar och sweet&chilisås. Om det var gott? Vet icke. Det fräser as I write..!

EDIT: Det var mycket gott och uppskattat. 3-åringen tyckte kanske det var lite starkt.

Middagsfrid

Har någon testat Middagsfrid? Konceptet är ju genialt! Man får som kund hem mat och recept. Det är bara att laga. Kanske provar man nya råvaror? Kanske hittar man ett nytt favoritrecept? Men det känns.. Ack så trist? Jag vet inte. Jag skulle gärna vilja ha ekolådan hem, men vi bor för mycket på vischan för att ha den möjligheten! Kanske att jag skulle kunna få den till jobbet men jag vill ju ogärna vara till bekymmer för brudarna i receptionen..

söndag 9 augusti 2009

Sommarens lunch

Temat för sommarens lunch för mig får jag nog säga ha varit "keep it simple". Jag har fler ggr än jag kan räkna kokat lite spagetti, smulat över fetaost och skurit upp lite körsbärstomater och sen serverat tillsammans med lite färsk basilika, persilja och oregano. Ringla sedan lite balsamvinäger över och voila så har ni min godaste lurre. :) Tar typ 8 minuter.

onsdag 5 augusti 2009

Grekisk fiskgratäng

Recept till grekisk fiskgratäng:
400 g hoki
2 tsk oregano
100 g smulad fetaost
2 1/2 dl Kelda sås Tomato Treat
salt och peppar.

Gör så här
Lägg den tinade fisken i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Strö över oregano och fetaost. Häll på såsen. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min i 225 grader.

Avdammning

Matlista en vecka framåt:

Ons: Grekisk fiskgratäng, potatis.
Tor: Grilla kött.
Fre: Hemmahamburgare.
Lör: Grilla kyckling
Sön: Pastarätt..
Mån: Kassler Creole, ris.
Tis: Mandelfisk, potatis.
Ons: Köttfärssoppa.