tisdag 24 november 2009

Saffranskyckling

500 g kycklingfilé
1 purjolök
3 rejäla klyftor vitlök
matlagningsgrädde
1 pkt saffran
salt
peppar
lite pressad citron
ev lite råsocker

Strimla purjolök och skiva vitlök. Fräs upp och lägg över i kastrull. Strimla och fräs på kyckling och lägg i kastrullen. Slå över ett paket matlagningsgrädde och saffran. Salta, peppar och skätt över ett uns pressad citron. Ät med pasta eller ris. Väldigt gott! :)

tisdag 27 oktober 2009

Delrapport

Undrar ni kanske hur det går med projektet: "äta upp det vi har hemma utan att köpa nytt"?
Över förväntan! Skulle jag vilja säga. Iofs har jag inte uppfunnit några nya kulinariska rätter men har kunnat få fram:
- god fullvärdig gryta md ris
- köttfärslimpa med ugnsrostade rotisar
- plättar/pannkaka
- pitepalt
- biffstroganoff och ris + fullkornsbulgur
- spagetti&köttfärs (här fuskade jag och köpte färs. :( Vi var på väg hem från Hälsingland, hade pkt bil i 6,5h och jag visste inte vad vi hade hemma. Men jag sonade det med att hacka egna tomater till!)
- fisksoppa med bröd.
- lövbiff med sambalsås och pasta.

Jag är nöjd. Vi hade en paus på 3 dagar mitt i (bortresta) och jag känner att jag snart vill ha kyckling men vi har ingen. Vi har mest nötkött..!

måndag 19 oktober 2009

Projekt.

Jag tänker mig två projekt:
1, att baka allt bröd som går åt under en månad. (inte just precis denna månad kanske, men snart. men inte i december för då är det ju vörtdags. hum. ok. snart då!!)
2, denna vecka ska jag ha skafferi/kyl/frysrensning. Bara köpa typ mjölk, yoghurt och så måste jag få fylla på med lite grönsaker tror jag. Se vad jag hittar på! Jo, jag såg en repris på Nicklas Mat igår.. :)

måndag 14 september 2009

Fläskfilé i sås med spagetti

Egentligen skulle jag gjort något med kycklingfilé idag. Det var vad jag tänkt. Men när vi kom hem strax efter fyra och skulle packa upp matpåsar, barnen skulle tvättas och få varsinn macka och det ringde precis så när jag väl kunde ens börja tänka mer seriöst på middagen så hade
1, jag ingen lust att börja tina kycklingfiléer, klockan var för mycket
2, jag ätit upp alla cashewnötter (!!)
Så istället blev det fläskfilén som hamnade under kniven. Jag skivade lök och fläskfilé och löt det sedan puttra i en sås på creme fraiche, dijonsenap, salt, peppar, 1 vitlöksklyfta, dragon och lite råsocker. Till detta åt vi spagetti och sallden glömde jag bort. Känns stabilt!

tisdag 8 september 2009

Fetafylld rulle med ratatouille

500 g nötfärs plattas
1 ägg
Rosmarinsalt och peppar
Platta ut färsen till en fyrkant,
200 g fetaost
Rosmarin
Läggs i mitten av plattan. Rulla ihop så gott det går till en rulle och lägg i ugnssäker form. 225 grader, 25 minuter (ca?) i ugnen.

Lök, vitlök, paprika, morötter hackas och fräses glansiga i lite olivolja. Tillsätt en burk konserverade tomater, idag hade jag Muttis hela plommontomater som jag tryckte sönder lite. Låt puttra. Krydda med lite salt, peppar, råsocker, balsamvinäger. Ta av från värmen och rör ner lite färska kryddor efter smak, jag hade i persilja och timjan,

Serveras ihop med potatis om man vill ha det.

Burksamlare

Så fort en glasburk blir tom här hemma så sköljs den ur och diskas frenetsikt för att kunna användas till. Ja. Vaddå? Senare. Jag har hela matkällaren full med tomma burkar. Och en del fyllda med lingon-, hallon- och jordgubbssylt, kokade av min mamma. Visst jag kokar ibland. Men jag vet inte. Det är som om jag inte litar på min egen kokning. Jag förväntar mig att det ska jäsa eller mögla eller sunka till på annat sätt? Jag fattar inte varför. Jag vet ju att bären jag använder är fräscha. Jag vet att jag gör rent allt ordentligt. Och ändå. Denna tvekan. Och alla dessa tomburkar.

Svenska Blossa? Eller?

Blossa, Absolut och Explorer ska dessa varumärken säljas?? Nu ägs ju iofs Vin&Sprit av Pernod Ricard men det känns mer personligt om de säljer varumärket Blossa? Hur blir det med formulan för glöggen undrar jag?? Kommer det bli någon form av "ny förbättrad formula"? Hjälp isf. Vad blir det härnäst?? Glögg med clementinsmak? Jaha. Oj. ;)